1.10.2013

Sikin sakin

Aaltokuviota, siksakkia, englanniksi chevron. Monta nimeä, monta tekotapaa. Lentokoneeseen otin mukaan muutaman bambulankakerän ja bambuisen virkkuukoukun. Niistä syntyi pari tiskirättiä, kahdella eri tavalla. Tätä tekniikkaa on pitänyt jo pitkän aikaa kokeilla ja nyt vihdoinkin sain sen aikaiseksi.


Sini-petrooliin tiskirättiin löysin hyvän ohjeen Prinsessajuttu-blogista. Siinä ei kuitenkaan tullut reikiä kuin vain noihin siksak-kuvion huippukohtiin ja minusta olisi kiva, jos reikiä olisi joka taitekohdassa. Siksipä eri ohjeiden perusteella tein reikäisestä siksak-rätistä oman versioni ja siitä myöskin ohjetta teille muillekin.

Käytin virkkuukoukkua numero 3 ja lankana oli Hjertegarnin Blend Bamboota.

Luo 60 silmukkaa. Ei kannata kuitenkaan tehdä kovin tiukasti niitä silmukoita, ettei alaosa ala kiristää (niin kuin tuossa sini-petroolin rätin kanssa vähän kävi). Aloita pylväiden tekeminen neljänteen silmukkaan koukusta laskien. Virkkaa 6 pylvästä, jätä kaksi silmukkaa väliin ja tee jälleen 6 pylvästä, virkkaa kaksi ketjusilmukkaa ja sitten 6 pylvästä, jätä kaksi silmukkaa väliin jne. Virkkaa näin kerroksen loppuun saakka ja virkkaa viimeiseen silmukkaan kaksi pylvästä eli viimeiseen "ylämäkeen" tuleekin 7 pylvästä. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja käänny.

Alla oleva kuva voi ehkä selventää tai sitten pahentaa ohjeen ymmärrystä :D Toivottavasti kuitenkin enemmän selventää.

Toista nuolten välistä kohtaa.
Väriä vaihdoin aina samalla puolella, joten en katkaissut lankaa välissä. Näin yhdelle sivulle tuli aina pieniä lankalenkkejä, mutta kun olin saanut rätin valmiiksi, virkkasin vielä kiinteitä silmukoita rätin ympärille, jolloin lankalenkit ja muutkin langanpätkät sai kivasti piiloon ja pääteltyä.


Tykkään kyllä enemmän tuosta reikäisemmästä tiskirätistä, vaikkakin toisen värit ovat niiiin ihanat. Mutta molemmat varmasti pääsevät hommiin pöytiä pyyhkimään.

Kumpi on enemmän teidän mieleen: reikiä enemmän vai vähemmän?

Niin ja ps. Loma Menorcalla meni oikein mukavasti. Oli lämmintä, aurinko paistoi ja soijaa pukkasi aika ajoin. Kierrettiin saarta vuokra-autolla, nähtiin monta erilaista majakkaa sekä todella kauniita valkohiekkaisia rantoja turkoosine merineen. Suosittelen!

19 kommenttia:

 1. Ihanan värisiä :) Tuo tekniikka ois kyl itekki kiva opetella joku päivä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuota on todella helppo tehdä, kunhan vaan idean tajuaa ja rätti valmistuu nopeasti :)

   Poista
 2. Onpas kivat rätit ja ihanat värit! Täytyy varmaan tehdä itsekin yksi rätti tuolla sinun ohjeellasi, heti kun saan tämänhetkisen siksak-työni lopetettua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Niin odotankin, että millaista siksak-työtä olet tekemässä :)

   Poista
 3. Voi vitsi, tuo tekniikka täytyy opetella. Tosi kivan näköiset :)

  VastaaPoista
 4. Kivoja tiskirättejä. Olen tehnyt siksak-kuvioista vilttiä. Sinun tiskirättiohjetta ajattelin kokeilla. Kiitos tosi selkeästä ohjeesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ja ole hyvä :) Vilttihän olisikin hauska tehdä tai sitten olen miettinyt, että tekisi matonkuteista siksak-maton :)

   Poista
 5. Saitko siksak-maton valmiiksi? Minä suunnittelen juuri mieleistäni mattoa ja halusin sen tehdä siksak kuviolla, en vaan tiennyt kuinka se tehdään ja.....googleen hakusanat ja löysin sinun ohjeesi. Kiitos vaan ohjeistuksesta, luulen ymmärtäneeni nyt tekniikan, kuva vielä selvensi ei sekoittanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siksak-matto on vielä jäänyt ajatuksen tasolle eli en ole edes aloittanut :D Mutta maton teossahan toimii tuo sama ohje myös ja jos haluaa leveämmän maton niin sitten lisää vain aloitussilmukoita :)

   Poista
 6. Anopille tuli tehtyä yllätys :)
  http://makiaaminnalta.blogspot.fi/2014/08/anopille-yllatys.html

  VastaaPoista
 7. Olen yrittänyt siksak-virkkausta aiemminkin, mutta jotenkin en ole siitä saanut oikeanlaista ja olen luovuttanut..Nyt löysin tämän ohjeen ja heti alkoi sujumaan, ensimmäinen siksak-rätti nyt koukulla. Kiitos siis tästä selkeästä kuvallisesta ohjeesta :)
  Erityisesti tykkään tuosta mallista, jossa on enemmän reikiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu, että ohjeesta oli apua! :) Ja ole hyvä vaan :)

   Poista
 8. Ihanan selkeä ohje, jota on pakko kokeilla!

  VastaaPoista
 9. Onko käytössä pehmeä tuo bambulangasta virkattu? Itse olen virkannut myös siksak tiskiliinoja en vain muista mikä lanka oli minulla. Osa oli melko jäykän tuntuisia käyttäessä. Mieluummin kannattaa olla reikäisempiä kuin tiiviitä. Varmaankin tuolla samaisella ohjeella tein ja onnistui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä aluksi on aika pehmeä, mutta kyllähän tuokin pesun jälkeen hieman jäykistyy. Tosin sehän on vaan hyvä, niin saa pahimmatkin tahrat hinkattua hyvin pois :) Jäykkyys varmaan riippuu myös koulkun koosta eli jos virkkaa löyhempää, niin on silloin "lötkömpi" :D

   Poista
 10. Kiitos selkeästä ohjeesta, ihana tuo reikäinen versio 😃

  VastaaPoista
 11. The one with holes is lovely. You can crochet!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)