31.12.2013

Leopardisukat + ohje (joululahja 5/5)

Viimeistä joululahjaa pukkaa vielä ennen vuoden vaihtumista. Nuoremmalle pikkusiskolleni neuloin leopardikuvioiset villasukat. Kuvion suunnittelin aivan itse. Ja koska edelleenkin jaettu ilo on paras ilo, haluan jakaa näiden sukkien ohjeen myös teidän muiden kanssa!

Lankana käytin Cascade 220:aa, väreinä Golden rod ja Black, molempia yksi vyyhti. Puikkoina toimi neloset. Tällä ohjeella sukista tulee noin 38/39-kokoiset.

Luo 60 silmukkaa. Jaa silmukat neljälle puikolle, 15 silmukkaa jokaiselle. Kerroksen vaihtumiskohta on 1. ja 4. puikon välissä. Neulo 2 oikein, 2 nurin -resoria noin 2cm (7 krs:ta).
Neulo yksi kerros oikein, aloita mallikuvio, joka on 20 silmukkaa. Toista sitä kolme kertaa.
Neulo kuvio kokonaisuudessaan kerran ja aloita sitten vahvennettu kantapää. Kantapäätä varten siirrä 1. puikolta 2 silmukkaa 2. puikolle ja 4. puikolta 3 silmukkaa 3. puikolle, jolloin kantapää tehdään 25 silmukalla.
Vahvennettu kantapää: *Nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 1 silmukka oikein* toista koko kerros. Nurjalla neulo kaikki silmukat nurin. Toista näitä kahta kerrosta 12 kertaa (24 krs:ta) ja aloita kantapään kavennukset.
Kantapään kavennukset: Jatka oikealla puolella vahvennettua neulosta, kunnes jäljellä on 9 silmukkaa. Tee ylivetokavennus (nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 1 silmukka oikein, vedä nostettu silmukka neulotun yli). Käänny. Neulo 8 silmukkaa nurin, neulo 2 silmukka nurin yhteen. Toista näitä kahta kerrosta, niin että sivusilmukat vähenevät ja keskellä silmukoita on koko ajan 9.
Kun sivusilmukat loppuvat, jaa silmukat puikoille niin, että oikealle jää 5 ja vasemmalle 4 silmukkaa. Poimi molemmista sivuista 14 silmukkaa keltaisella langalla. 2. ja 3. puikoilla neulotaan myös keltaisella.
Jatka mallikuviota ja tee kiilakavennukset joka 2. kerros.

Itse tein kiilakavennuskohdan niin, että laskin, kuinka monta silmukkaa täytyy vähentää, että joka puikolla on jälleen 15 silmukkaa. Kavennettavien silmukoiden kohdalla en neulonut mallikuviota, vaan tavallaan pätkäsin kuvion siihen kohtaan ja jatkoin taas, kun kavennettavat silmukat on ohitettu. Ja myös se täytyy ottaa huomioon, että ennen kantapään aloitusta siirrettiin silmukoita 2. ja 3. puikolle. Eli 1. puikolta kavennetaan silmukoita, kunnes on 13 silmukkaa jäljellä ja 4. puikolta kavennetaan, kunnes on 12 silmukkaa jäljellä. Kuulostaa ehkä sekavalta, mutta toivottavasti ymmärrätte.

Mallikuvio neulotaan kerran (neulo välissä yksi keltainen kerros) ja toista kertaa riville 9 asti (eli rivi 9 neulotaan vielä). Sillä rivillä voit jättää neulomatta silmukan 11 mustalla eli neulo se keltaisella.
Neulo yksi kerros keltaisella ja aloita kärjen kavennukset mustalla. Kavenna joka 2. krs, kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 8 silmukkaa. Kavenna sitten joka kerroksella, kunnes jäljellä on yhteensä 8 silmukkaa ja päättele. Neulo toinen sukka samoin.


3 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! :)