23.1.2013

Amigurumi, mikä?

Amigurumi on neulottu tai yleensä virkattu hahmo. Amigurumit ovat lähtöisin Japanista ja amigurumi-nimi tulee japaninkielisistä sanoista ami=virkattu, neulottu ja nuigurumi=pehmolelu.

Itse löysin amigurumit parisen vuotta sitten. Lueskelin jotain käsityölehteä ja siellä oli lyhyt artikkeli amigurumeista. Googlasin lisää ja ihastuin. Käsityölehden artikkelissa esiteltiin myös amigurumi-kirja, Mia Bengtssonin Amigurumi - Virkkaa omat maskottisi. Sehän piti tietysti hankkia heti ensimmäisenä, jotta pieniä suloisia amigurumeja ja niiden tekoa pääsisi kokeilemaan.


Kirja oli mahtava näin amigurumi-ensikertalaiselle. Kirjan alussa kerrotaan kaikki perusasiat: mitä tarvitsee amigurumin tekoon, miten amigurumi kootaan, miten ohjeita luetaan sekä lisäksi ohjeet eri virkkaussilmukoiden tekoon. Hahmot on jaoteltu vaativuustasoiltaan niin, että alussa on helppoja hahmoja, sitten keskitasoisia ja lopuksi haastavia ja vaativia hahmoja.

Aivan ensimmäiseksi kokeilin allaolevassa kuvassa oikealla alhaalla näkyvää maskottia tai retrovauvaa, kuten kirjassa tarkennetaan. Hahmolla on siis huppu päässä ja kaulaliina kaulassa. Sinisellä maskotilla on siniset helmisilmät ja musta-valkoiselle maskotille kirjoin silmät. Hahmo oli nopea virkata ja siinä sai hyvin amigurumeiden perusideasta kiinni.


Porkkanahahmoista näkee kyllä hyvin, mikä on tehty ensimmäisenä ja mikä viimeisenä, jos katsoo porkkanan kärkeä. Hah. Niidenkin naamat on kirjottuja. Kilpparit taas ovat lempiohjeeni tästä kirjasta ja niitä onkin tullut virkattua varmaan eniten, itselle ja kavereille, vaikka meni kyllä jonkin aikaa ennen kuin sain kilpikonnan kilven ohjeesta selvää. Myöhemmin sitten selvisikin, että siinä kohtaa ohjeessa on pieni virhe. Ihmettelinkin aina, että miksi tekemäni kilpi ei näytä samanlaiselta kuin kuvassa. Sittemmin kilvestä onkin tullut oikean näköinen.

Jos joku ei ole vielä kokeillut näiden ihastuttavien pienten, tai miksei isojenkin, hahmojen tekemistä, kokeilkaa ihmeessä! Näihin nimittäin jää koukkuun.

7 kommenttia:

 1. Rakastuin noihin kilppareihin! Mielenkiintoisen oloinen kirja.. voisi harkita itsellekin :)

  Hieno ja siisti blogi! :)

  VastaaPoista
 2. Ite tykkään kans! :) Joo kannattaa tuo kirja kyllä hankkia, jos yhtään amigurumit kiinnostaa :) Kiitos!

  VastaaPoista
 3. Ihanan suloiset amigurumit...
  On ne vaan niin söpöjä!
  Sinulle on tunnustuspalkinto blogissani =)

  VastaaPoista
 4. En pysty hankkia kirjaa pitkään aikaan joten voisitko laittaa kilpikonnien ohjeen sähköpostilla ;))

  VastaaPoista
 5. Itse olen jumissa tuon kilven kanssa, pystyisitkö neuvomaan miten se kuuluu tehdä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se oli itsellekin hieman hankala tehdä aluksi, kunnes selvisi, että kirjan ohjeessa oli virhe siinä kohtaa. Eli kilvessä 10. kerros menee siten, että virkataan etureunaan 1 pylväs joka silmukkaan ja sitten 1 kiinteä silmukka jokaiseen 9. kerroksen silmukkaan. Sitten ohje jatkuu oikein loppuun asti. Toivottavasti ymmärsit ja tästä oli apua! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)