29.7.2013

Silmukan ytimestä -haaste 7/2013: Neulegraffiti


Silmukan saalistus- ja Pipon ytimestä -blogien heinäkuun haasteena oli siis valmistaa neulegraffiti. Ne, jotka eivät neulegraffiteja vielä tunne, niin aina luotettava Wikipedia kertoo niistä näin:  

Neulegraffiti on julkiselle paikalle kiinnitetty neulottu koriste. Neulegraffitit ovat lähtöisin Yhdysvalloista ja tulleet Suomeen 2008. Paitsi koriste, neulegraffiti voi olla myös toisen löydettäväksi tarkoitettu hyötyesine, kuten lapaset tai villasukat.Suomessa neulegraffitien tekijöitä on ainakin Helsingissä, Tampereella, Turussa, Vantaalla ja Oulussa. Harrastukseen kuuluu myös katukuvaan jätettyjen neulegraffitien kuvaaminen ja esittely internetissä. Poliisi ei pidä neulegraffiteja ilkivaltana, koska ne ovat helposti poistettavissa aiheuttamatta vahinkoa.

Pohdin jonkin aikaa, osallistuisinko tämän kuun haasteeseen. En ole ennen tehnyt neulegraffitia, saati sitten ikinä nähnyt neulegraffiteja livenä, pelkästään ihaillut kuvissa, ja olinkin kahden vaiheilla, uskaltaisinko itse tehdä sellaista ja ennen kaikkea uskaltaisinko mennä pistämään sen jonnekin ulos esille. "Siellähän kaikki ihmiset kattoo ja jotkut voi tulla valittamaan, että mitäs täällä sotketaan!" T:kään ei ollut kovin innoissaan, kun kerroin tästä pikku projektista, nössö. Mutta rohkaisin mieleni ja aloin suunnitella omaa graffitiani. Halusin siitä värikkään. Olin jo keksinyt sille paikan ja käynyt ottamassa mitat, jotta siitä tulisi sopivan kokoinen.

 Tässä näette sitten lopputuloksen!

Yarn graffiti, Yarn bomb

Siitä tuli siis värikästä. Tein graffitin virkaten, koukkuna oli numero 3 ja lankoina Novitan Miamia, Tennesseetä, Schachenmayrin Cataniaa sekä muita tuntemattomia lankoja. Viimeistelin väritykseni valkoisilla pitsipykäreunuksilla, lankana Esiton virkkuulanka ja koukkuna numero 2.

Kuvassa muuten näyttää, että vaaleansininen raita on muita isompi, mutta toinen väri, joka on tuon vihreän vieressä, on sellainen vaalea mintunvihreä. Kamera jotenkin sulauttaa värit toisiinsa, mutta kyllä siinä kaksi eri väriä on, vaikka ovatkin melko lähellä toistensa värejä.

Kiinnitin neulegraffittini tänä aamuna samalla, kun poljin töihin. Paikkana on tuollainen pieni kaiteenpätkä, jonka alla menee  jalankulkijoiden alikulkusilta. Ihan pikkuisen kyllä jännitti ja koko ajan vilkuili, että tuleeko jostain joku, mutta siinä kun sitä ompeli kiinni, niin rentoutui eikä enää välittänyt ohi ajavista autoista. Tein hippasen liian pitkän tuosta, mutta pituutta sai säänneltyä ommeltaessa ja siitä tuli sopivan napakka. Saumasta tosin tuli vähän ruma, mutta se jäi tuonne alapuolelle.


En tiedä jääkö tämä ensimmäiseksi ja viimeiseksi neulegraffitiksi. Kyllähän tuo piristää kummasti tuota kaiteenpätkää eli ehkäpä tekemiäni neulegraffiteja nähdään vielä joskus.. Mutta jännittää, annetaanko tuon olla rauhassa miten pitkään. Onko neulegraffitien tarkoitus olla pitkäkestoisia vai ottaako joku aina lopulta niitä pois? Pitempään neulegraffiteja tehneet varmaan tietävät? Kertokaa. Googlettelin nimittäin, että Mikkelissä on neulegraffitteja, torillakin, mutta en ole kyllä sellaisia nähnyt, vaikka siellä on tullut pyörittyä. Jos joku tietää täällä päin sijaitsevista neulegraffiteista, niin vinkatkaa.

9 kommenttia:

 1. Mahtavaa! Nyt oot mukana tässä koplajengissä >:D Miullakin oli kauheen rikollinen olo, mut oikeestaan oli hauskaa kun siinä pari autoo hidasti miun kohalla ja katto et mitä ihmettä oikein teen :'D Mie ainakin innostuin nyt ihan toden teolla ja aion tehä noita lisää! :)

  Ja miun mielestä nuo on tarkotettu olevaks siinä paikallaan sen aikaa kun ovat. Jotkut ihmiset saattaa käydä napsimassa niitä irti ja jotkut saattaa ehkä poliisi käydä. Hyvä kun tuossa Wikipedian pätkässä lukee, että poliisi ei pidä tätä ilkivaltana. Semmonen käsitys miullakin on ollut,en mie muuten uskaltais noita laittaa jos se rikkois lakia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ei se sitten ollutkaan ihan niin kamalaa loppujen lopuksi ja välillä pitää mennä pois omalta mukavuusalueeltaan :)

   Tuntuu vaan, turhauttavalta sitten, jos joku menee sen pois ottamaan, kun on ensin hartaasti sen suunnitellut ja toteuttanut. Tänään, kun poljin sen ohi, oli se hieman rytyssä, mutta en ehtinyt pysähtymään ja suoristamaan sitä :( Pitää tehdä se huomenna, jos se on vielä samanmoisessa kunnossa.

   Poista
  2. Niin, noh ehkäpä ne pitää vaan laittaa ja jättää ja sitten "unohtaa" :) Ne saa siellä elää omaa elämäänsä, miten rutussa tahansa :D Miunkin graffitia käydään kokoajan pyörittelemässä ympäri sun muuta ja se kyllä ärsyttää vähän, mutta ehkäpä kun näitä tekee tarpeeksi, niin osaa sitten jättää ne niille sijoilleen :) Tietysti noihin ei kannata kauheen kalliita lankoja käyttää tai hirveesti aikaa suunnitteluun, kun sitten harmittaa enemmän jos se tuosta vaikka häviää. Kunhan on värikästä ja hauskaa kaupungin piristämiseksi :)

   Poista
  3. Totta puhut. Ja jämälankojahan tuohon on käytettykin, et eipä se haittaa, vaikka häviäisikin. Harmi vaan, jos jotkut eivät osaa arvostaa noita ja ajatella, että piristykseksi se on siihen laitettu.

   Poista
 2. Oi kuinka hieno! Wau! :D Kiitos kun osallistuit tämän kuun haasteeseen :D Ja ensi kuussa saa taas tulla kurkistelemaan uutta aihetta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos taas kivasta aiheesta! :) Joo pitää taas heti torstai-aamuna tulla kurkkimaan, minkä aiheen ootte seuraavaksi keksiny :D

   Poista
 3. haha vähän hauska t. eppu

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)