25.1.2014

Huovutetut rakkaustossut

cascade 220
Alkutalvella valmistuneesta villapaidasta jäi laivastonsinistä Cascade 220:tä yksi kokonainen vyyhti ylimääräistä. Mietin, mihin voisin käyttää sen ja sitten muistin, että kyseinen lanka huopuu hyvin. Huovutettuja tossuja minun on jo jonkin aikaa pitänyt kokeilla tehdä ja nyt siihen tuli hyvä tilaisuus. En ollut aikaisemmin huovuttanut, mutta eri huovutusohjeiden perusteella lähdin soveltamaan omia tossujani.

Neuloin ensin vain yhden sukan ja käytin sen pesukoneessa kokeillakseni, kuinka huovutus onnistuu ja hyvinhän se onnistui, sillä tossusta tuli juuri sopivan kokoinen. Sitten lähdin neulomaan toista sukkaa. Olin kuitenkin arvioinut langankulutuksen väärin ja minun oli tilattava vielä yksi vyyhti Cascadea. Tilaus saapui ja neulominen jatkui. Huovutin toisenkin sukan ja sitten huovutin molemmat tossut vielä kerran yhdessä, jotta huovutuspinnasta tulisi tarpeeksi hyvä.


Tässä on vielä pientä ohjetta, jos joku haluaa myös tehdä huovutetut tossut tuosta kyseisestä langasta.
Eli neuloin sukat ihan perusvillasukan ohjeella, 48 silmukkaa. Puikkoina minulla oli bambuiset numero 8 sukkapuikot. Neuloin varren alkuun muutaman kerroksen oikeaa ja nurjaa kerrosta vuorotellen, saaden siihen ainaoikeaa-pintaa. Sitten varsi jatkui pelkillä oikeilla kerroksilla. Kantapään neuloin ihan tavallisena, en vahvennettuna kantapäänä. Jalkaterää tehdessä laskin tavallisista villasukista, jotka oli tehty Seiskaveikasta, kuinka monta kerrosta tarvitaan, kunnes kärkikavennukset alkavat. Näin sain sukasta sopusuhtaisen ja jalkaterästä oikean pituisen. Sitten vielä kärkikavennukset, lankojen päättely ja sukka on valmis.

Havainnollistava kuva siitä, miten valtava sukka ensin oli. Päällä Novitan TicoTicosta neulottu koon 37 sukka.
Huovutusta varten pistin sukkien sisään palan muovipussia, jonka parsin parilla pistolla kiinni sukkaan (varmuuden vuoksi parsin varresta, kantapäästä sekä kärjestä). Näin sukka ei huopunut umpeen. Laitoin sukat pesukoneeseen parin käsipyyhkeen kanssa (kannattaa valita mahdollisimman saman väriset pyyhkeet, sillä jos niistä irtoaa nukkaa, ne näkyvät sukassa, nimimerkillä vaalea pyyhe koneessa ja ekassa sukassa vaaleaa nukkaa jonkin verran..), vähän pesuainetta (ei huuhteluainetta), päivittäispesuohjelma, lämpötila 40 astetta ja linkous 800. Ensimmäisen pesun jälkeen tossuja ei tarvinnut juurikaan venytellä, vaan mahtuivat just sopivasti jalkoihin, mutta toisen pesun jälkeen (sama ohjelma) olivat kutistuneet hieman lisää ja niitä täytyi sitten jonkin verran kiskoa. Mahtuivat kuitenkin hyvin sitten jalkaan loppujen lopuksi.


Ja koska nämä olivat rakkaustossut, virkkasin parit sydämet pinkistä 7 veljeksestä. Sydämet on tehty samalla ohjeella kuin tähän ystävänpäiväkorttiinkin. Lopuksi ompelin sydämet valkoisella ompelulangalla tossuihin kiinni pikkuisin pistoin, ettei valkoinen lanka juurikaan näy. Ompelin lähinnä reunoista sekä keskiympyrästä sydämet kiinni tossuihin ja hyvin pysyy. Ovat ihanan lämpimät, eikä tuon toisen tossun pieni nukkaisuus onneksi ihan hirveän häiritsevästi näy. Pikkuisen vain.

9 kommenttia:

 1. Kauniit! Mä sain kans just yhden surulliset tossut valmiiksi ja miten hyvä idea onkaan lisätä jotain väriä tuollain yksityiskohtana. Taidan ottaa mallia ja muokata tossuista vähän iloisemmat :)

  VastaaPoista
 2. Kivat, ja lämpimän näköiset tossut. Saanko kysyä vähän asian vierestä...? Miten kuviin saa tuon pinterestin merkin? Oon yrittänyt etsiä neuvoa, että voisi blogista "pinnailla", mut en oo vielä löytänyt. Kiitos kovasti jos viitsit vastata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toki saa kysyä :) Itse asiassa olen tehnyt tuosta aiheesta erillisen postauksen, voit lukea sen täältä: http://puikkoillenkoukkuillen.blogspot.fi/2013/07/pinterest-kayttajat.html

   Poista
 3. Ai kun kivat! Minäkin tein taannoin samasta langasta huovutetut tossut yksivuotiaalle vuoriksi ulkotossuihin. Tuli kerralla niin hyvän kokoiset, että oikein ihmettelin. Pinnan puolesta olisi ehkä voinut nuokin käyttää vielä uudestaan koneessa, mutta koon puolesta ei enää uskaltanut. Kivat on kyllä olleet käytössä ja varpaat pysyneet lämpöisenä ulkonakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Joo muistelinkin, että olin jossain nähnyt Cascadesta neulotut pikkuiset tossut, mutten enää muistanut, että missä.

   Poista
 4. Minä nostan angoramyssyäni sinulle, taitavalle nuorelle naiselle.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)