25.6.2013

Salomonin solmuja

Mukava ja aurinkoinen juhannus on ohitse ja on aika palata blogin pariin!

Parisen vuotta sitten tutustuin virkkaustekniikkaan nimeltä salomonin solmu (englanniksi solomon's knot, lover's knot tai love knot stitch). Siitä muodostuu kiva verkkomainen ja ilmava pinta. Silloin tein pari boleroa maailman helpoimmalla tavalla: virkkasin suorakulmion muotoisen kappaleen, liitin pitkät sivut yhteen ja yhdistin molemmista päistä muutamalla sentillä. Helppoa ja nopeaa.


Väsäsin teille tutoriaalin, kuinka salomonin solmu oikein tehdään. Toivottavasti kuvista saa selvää.

1. Tee pitkä aloitussilmukka, noin 1,5-2cm pituinen. Voit myös ensin tehdä normaalin ketjusilmukan ja siihen sitten pitkä silmukka.
2. Ota lanka koukulle ja vedä silmukan läpi.
3. Vie koukku punaisella merkityn kohdan läpi.
4. Ota lanka koukulle ja vedä se silmukan läpi.
5. Nyt koukulla pitäisi olla kaksi silmukkaa.
6. Ota lanka koukulle ja vedä molempien silmukoiden läpi. Solmu on valmis.

Toista kohtia ja yritä saada lenkeistä saman pituisia. Itsellä pituus ainakin aluksi vaihteli jonkin verran, mutta silmä kyllä harjaantuu, kun solmuja tekee tarpeeksi paljon.

1. Tee solmuja parillinen määrä, jotta sitten toinen kerros menee tasan.
2. Kääntyessä tee kiinteä silmukka viidenteen solmuun koukusta laskien eli siinä muodostuu neljän lenkin lenkki. Tee kaksi solmua ja hyppää aina yhden ensimmäisen kerroksen solmun yli. Jatka näin kerroksen loppuun.
3. Kolmannen kerroksen alussa tee kaksi solmua ja sitten kiinteä silmukka ensimmäiseen toisen kerroksen solmuun. Näin muodostuu verkkomainen kuvio.


Nyt sitten tässä parisen viikkoa sitten sain päähäni ajatuksen, että voisiko salomonin solmuilla tehdä ihan yksinkertaisen rennon, suoran ja reikäisen paidan. No voihan niillä ja tässä on siihen ohje.

Tee sen verran solmuja, kuinka leveän haluat paidastasi, muista tehdä parillinen määrä solmuja. Itse taisin tehdä 36 solmua. Tee niin monta kerrosta, kuinka pitkän paidan haluat siitä. Tee toinen samanlainen kappale ja ompele sivuista yhteen jättäen kuitenkin käsille aukot ja ompele lopuksi kaula-aukko, josta muistat jättää tarpeeksi suuren. Yritä saada toisen kappaleen solmuista samankokoisia kuin ensimmäisessä kappaleessa. Omassa paidassani etukappaleesta tuli hieman leveämpi johtuen solmujen eri kooista, mikä näkyy kaula-aukon "lerpattavuudessa", mutta mielestäni se on ihan kiva noin. Klikkaamalla saat kuvat suuremmiksi.


Lankana olen käyttänyt paidassa sekä tekemissäni boleroissa Novitan Tennesseetä, mutta mikä tahansa muukin vähän paksumpi puuvillainen lanka käy vallan mainiosti, jos haluaa tehdä tällaisen kesäpaidan.

8 kommenttia:

 1. Kiitos hyvästä ohjeesta! Tätä täyttyy koittaa. :) Minkä verran sulla meni lankaa tuohon kuvien puseroon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan! :) Lankaa kului vajaa kaksi kerää.

   Poista
 2. VOI UPEA!
  Kiitos ohjeesta! Kokeilen heti!

  VastaaPoista
 3. Tosi kivoja! Mäki kokeilin Salomonin solmuja ensimmäistä kertaa ikinä, huivi tulossa! Ihan mukavan terapeuttista homma vaikka viä onki vähä hakusessa mm. erilaisten muotojen tekeminen (Osaan tällä hetkellä tehä pelkkää kolmiota :D), ja tuntuu että tein ehkä vähä liian laajoja solmuja huiviin, ei ehkä lämmitä niin paljoa kun on aika reikäinen ja väljä :D Mutta noh, pitää tehä vaan lisää ja harjotella :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itselläkin oli alussa hieman hakusessa se, että saisin solmuista samankokoisia. Nytkin, kun tein tuon paidan pitkän solmuilu-tauon jälkeen, niin kappaleista tulikin hieman eri kokoisia. Mä en ole kolmion muotoista kokeillukaan, pelkkiä suorakaiteita/neliöitä. Ja harjoitteluhan tekee mestarin! :)

   Poista
 4. Kiva verkkoisa vaihtoehto ketjusilmukoille.

  VastaaPoista
 5. Hei onpas kivoja! Kiitos vinkistä, täytyy kokeilla jossain vaiheessa :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)